Visit project website
Facebook

Beyond Front@ Bridging Periphery (2023-2026) međunarodni je projekt sufinanciran kroz EU program: Creative Europe Culture Programme. Cilj je projekta da osnaži suvremenu plesnu scenu unutar srednjoeuropske regije kroz povezivanje i potporu umjetnicima i organizacijama u području suvremenog plesnog izraza: plesni djelatnici, umjetnici, menadžeri, festivali te institucije i organizacije. Tri su glavna područja kojima se projekt bavi: razvoj suradničkih strategija, jačanje organizacijskih kapaciteta te razvoj održivih kulturnih produkcija u regiji. Projektni prioriteti us: edukacija, pojačana sinergija te povećana vidljivost regionalnih aktera.

Trenutna pozicija suvremenog plesa unutar srednjoeuropskog prostora ukazuje na potrebu za povećanom potporom. Uslijed slabe vidljivosti i prepoznatljivost sektora, publika za suvremeni ples je ograničena te je i utjecaj marginalan u odnosu na potencijal koji ova umjetnosti nosi. Stoga je važno da se ustraje u razvijanju i jačanju alatki i resursa koji će podupirati nastojanja onih koji su aktivni u razvijanju suvremene plesne umjetnosti. Da bi se osigurala održivost struke i umjetničke discipline, umjetnici moraju moći ostvariti mogućnost da šire područje djelovanja, ne samo konceptualni i formalno, već preko granica i kroz integraciju sa širim tržištem.

Nastavaljajući se na rezultate i prakse ranijeg projekta, novo izdanje Beyond Front@ fokusira se na mijenjanje periferne situiranosti plesnog sektora srednjo-europskog prostora kroz širenje partnerstva. Trogodišnji projekt ostvaruje suradnju organizacija iz 6 zemalja: Švedska, Poljska, Rumunjska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska. Svi su partneri posvećeni razvijanju svojih lokalnih i nacionalnih plesnih produkcija te iznalaženju rješenja kako bi svladali postojeće barijere a kroz uzajamnu suradnju.

Projektni period: 2023 - 2026

Partneri u projektu:
Central Europe Dance Theatre (HU)
Hrvatski institut za pokret i ples (HR)
Stowarzyszenie Krakowski Teatr Tanca (PL)
Asociatia Culturala si de Tineret Moira (RO)
Bunker, zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev (SI)
Vitlycke – Centre For Performing Arts Ekonomisk Förening (SE)